Fönsterrenovering Nyköping

Fönsterrenovering i Nyköping 

Har ni fönster i behov av renovering och målning? Vi åtar oss fönsterrenoveringuppdrag i Nyköping med omnejd. Bland våra medarbetare finns erfarna snickare och duktiga målare som vet hur man tar hand om gamla fönster och får dem att bli som nya. Behövs det så ombesörjer vi byte av glas då vi har kontakt med duktiga glasmästare. 

Kontakta oss och begär en kostnadsfri offert!


Ta vara på era gamla fönster

Fönster blir vanligtvis utsatta för ett stort slitage från bland annat nederbörd och stora temperaturskillnader. Idag är det många som väljer att sätta in underhållsfria aluminiumfönster. Dock passar inte metall eller PVC-fönster på alla typer av byggnader. Tar man bort gamla fönster och sätter in nya med ett allt för modernt utseende kan det innebära att helhetsintrycket försämras.

Att ta hand om sina fönster är ett miljövänligt och praktiskt sätt att se till så att fastigheten behåller sin karaktär och utseende. 

Träfönster byggda i kärnvirke av skickliga fönstermakare är otroligt tåliga och har god isoleringsförmåga. Tar man hand om och renoverar dem på rätt sätt kan de hålla i mer än ett sekel. Det är ovanligt med äldre fönster i ek, lärk och teak. Har man den här typen av fönster bör man alltid se över möjligheten att renovera dem innan man bestämmer sig för att byta. De är både en estetisk och en praktisk tillgång för huset. 

fönsterrenovering nyköping

När ska man renovera sina fönster?

Det kan vara svårt att veta när man ska renovera sin fönster. Ett tydligt tecken på att det blivit dags för renovering är när kittet smular sig och färgen på fönstren börjar flagna. Helst ska man påbörja en renovering innan det gått så långt. Det är normalt att måla om sina fönster med mellan 10-15 års mellanrum. Ibland kan det behövas lite oftare, som om byggnaden står nära vatten eller ligger i ett särskilt utsatt väderstreck. 

Det händer att man behöver byta ut delar av fönstret som är skadade. En ruta kan ha spruckit eller så har träet fått en fuktskada. Om man gör det med omsorg och noggrannhet så kommer fönstret att hålla i ytterligare några decennier. Har det blivit skador på glaset bör man absolut vända sig till någon som är professionell för att sätta in nytt glas och se till att renoveringen blir rätt utförd. 

Så går en fönsterrenovering till

När vi utför en fönsterrenovering där glas och virke är intakt brukar det gå till på det här sättet:

  • Rengöring och förarbete - Vi börjar med att ta loss fönstren om det är möjligt. Efter det så tvättar vi dem med målartvätt, skrapar av färgen och petar bort gammalt kitt. Vi avslutar med att slipa med ett fint slippapper. Ibland kan det saknas fönsterstift. Om det är fallet sätter vi dit nya.
  • Grundmåla - Innan vi grundmålar mäter vi med en fuktighetsmätare så att träet har en fuktighet på 15% eller mindre. Är fönstret tillräckligt torrt börjar vi grundmåla med lämplig grundfärg, olja eller lack. Har fönstret en högre nivå än 15% behöver det torka innan vi kan påbörja grundmålningen. Efter vi grundmålat får färgen torka. 
  • Kitta om fönstren - När vi målat med grundfärg och den torkat så är det dags att lägga på nytt kitt. Vår hantverkare är är noggranna och ser till att det blir rakt, jämt och snyggt. 
  • Måla - Nu är det dags att måla om. Vi ser till att använda en bra färg som passar fönstret. Sedan är det klart!

Helhetslösningar i Nyköping

Vi erbjuder helhetslösningar när det kommer till renovering, utbyggnad, ombyggnad och liknande uppdrag. Om man går i tankar att renovera fasaden kan det vara lika bra att se över fönstren på samma gång. Att sätta upp ställning och ha människor som jobbar runt huset kan kännas lite besvärligt, därför kan det vara bra att få allt omhändertaget samtidigt. 

Kontakta oss, vi utför flera slags arbeten inom bygg i Nyköping med omnejd, Östergötland och Södermanland! 

Låt oss byta ut fönstren